You are currently viewing Ιδιότητες του Τζίντζερ – Μύθοι και Αλήθειες

Ιδιότητες του Τζίντζερ – Μύθοι και Αλήθειες

Το τζίντζερ (πιπερόριζα), είναι παγκοσμίως γνωστό ως ένα εξαιρετικά ωφέλιμο και υγιεινό καρύκευμα. Πολλοί θεωρούν πως οι ιδιότητες του τζίντζερ είναι «θαυματουργές».

Ισχύει όμως αυτό στην πραγματικότητα; Πόσα από αυτά που ακούγονται είναι απλά υπερβολές και παραπληροφορήσεις και πόσα είναι αλήθεια; Αυτό θα εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Τί είναι το τζίντζερ;

ιδιότητες του τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι στην πραγματικότητα ένα λουλούδι το οποίο προήλθε αρχικά από τη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό που ονομάζουμε κοινώς ως τζίντζερ, είναι στην ουσία η ρίζα του φυτού τζίντζερ, η οποία χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα και σαν συστατικό σε γιατροσόφια. Η ελληνική ονομασία είναι πιπερόριζα.

Το φυτό του τζίντζερ έχει αποκλειστικά καλλιεργητή παραγωγή – δεν υπήρχε μόνο του σαν άγριο φυτό στη φύση και προέκυψε μετά από επιλεκτική αναπαραγωγή στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανήκει στην οικογένεια φυτών Zingiberaceae, αλλιώς γνωστή απλά ως η οικογένεια του τζίντζερ. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και ο κουρκουμάς και το κάρδαμο.

Θρεπτικό προφίλ του τζίντζερ

Πριν αναφερθούμε συγκεκριμένα στις ιδιότητες του τζίντζερ, ας αναφερθούμε στο θρεπτικό του προφίλ.

Το αποξηραμένο τζίντζερ (η κοινή μορφή στην οποία το καταναλώνουμε), περιέχει 340 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.  Περιέχει περίπου 4 γραμμάρια λίπους, περίπου 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 72 γραμμάρια υδατανθράκων.

Περιέχει επίσης 14 γραμμάρια φυτικών ινών, πολύ μεγάλη ποσότητα σιδήρου και μεγάλη ποσότητα καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6 καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά.

τζίντζερ ιδιότητες

Αν και οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να φαίνονται πολλά, είναι σημαντικό να θυμάστε πως το τζίντζερ χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό.

Αυτό σημαίνει πως θα βάλουμε μόνο ένα κλάσμα από την ποσότητα αναφοράς και άρα θα πάρουμε μόνο ένα κλάσμα από τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά.

Τί ιδιότητες προσφέρει το τζίντζερ;

Το τζίντζερ παινεύεται από πολλούς πως προσφέρει διάφορες ωφέλιμες, ακόμα και «θαυματουργές», ιδιότητες στον άνθρωπο. Εδώ θα αναλύσομε ποιες από αυτές όντως ισχύουν και σε ποιον βαθμό.

Η κύρια ουσία η οποία θεωρείται πως ευθύνεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του τζίντζερ είναι η τζιντζερόλη, η οποία είναι έλαιο.

Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη

Διάφορες έρευνες δείχνουν πως το τζίντζερ παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα αντιοξειδωτικά δρουν ως προστασία του σώματος μας κατά των ελευθέρων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικές ουσίες, οι οποίες παράγονται εκ φύσεως από τον μεταβολισμό του σώματος μας.

Αντιδρούν πάρα πολύ εύκολα με διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου και του ιστού του DNA. Θεωρείται πως, όταν οι ελεύθερες ρίζες αντιδράσουν σε μεγάλο βαθμό με τον ιστό του DNA, αυτό οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως τον καρκίνο.

Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να αντιδράσουν με τους ιστούς μας, παίρνοντας εκείνα τη θέση τους.

 

Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες δρουν κατά των χρόνιων φλεγμονών.

Οι φλεγμονές, σε οξύ και μικρό βαθμό, είναι σημαντικές για τη λειτουργία του σώματος μας. Για παράδειγμα, τη δημιουργία φλεγμονής για την καταπολέμηση ενός ιού.

Ωστόσο, οι χρόνιες φλεγμονές θεωρείται πως μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μας, μειώνοντας έτσι τη ζημιά την οποία θα προκαλέσει.

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθά ενάντια στον καρκίνο

Για χρόνια, υπήρχε η αντίληψη πως το τζίντζερ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τροφή όχι μόνο για τη μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου, αλλά και για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Πράγματι, διάφορες έρευνες δείχνουν το τζίντζερ περιέχει πολλές δραστικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Ουσίες όπως διάφορα είδη τζιτντζερόλης και σογκαόλης.

Οι ουσίες αυτές φαίνεται να μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ως εναλλακτικές επιλογές αντί για φάρμακα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σχεδόν σε όλες τις έρευνες με θετικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα των δραστικών ουσιών.

Αυτό σημαίνει πως οι ουσίες αυτές θα ήταν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, μπορεί δεκάδες ως και εκατοντάδες φορές περισσότερη ποσότητα, από αυτήν που θα κατανάλωνε ένας άνθρωπος από το τζίντζερ το ίδιο.

Υπάρχει η πιθανότητα πως η ποσότητα των ουσιών στο τζίντζερ το οποίο καταναλώνουμε ως μπαχαρικό, να μην είναι αρκετή ώστε να μας προσφέρει αυτά τα οφέλη. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες χρησιμοποιώντας ολόκληρο το τζίντζερ ως μπαχαρικό για να διαπιστωθεί αν η ποσότητα είναι αρκετή για να παρατηρηθούν σημαντικά οφέλη όσον αφορά τον καρκίνο.

Το τζίντζερ μπορεί να μειώνει την ναυτία

Υπάρχουν ορισμένες έρευνες οι οποίες δείχνουν πως το τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας.

Σε μια έρευνα, η χορήγηση τζίντζερ μια ώρα πριν την εγχείρηση βοήθησε στην μείωση των περιστατικών ναυτίας και εμετού μετά την εγχείρηση.

Το τζίντζερ μπορεί να δρα κατά της ρευματοειδής αρθρίτιδας

Η ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτό-άνοση νόσος η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή και έχει ως αποτέλεσμα το επίπονο πρήξιμο των άκρων.

Το τζίντζερ, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Αυτή η δράση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής η οποία προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άρα να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να μειώσει την έξαρση της νόσου.

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης και της καταπολέμησης του διαβήτη

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το τζίντζερ ίσως να έχει την ιδιότητα να μειώνει το ζάχαρο (γλυκόζη) του αίματος.

Σε συγκεκριμένη έρευνα, άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους δόθηκαν 2 γραμμάρια τζίντζερ στη μια ομάδα, ή εικονικό συμπλήρωμα στην άλλη ομάδα. Η διάρκεια της έρευνας ήταν 12 εβδομάδες και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος εξετάζονταν πριν και μετά την κάθε παρέμβαση.

Βρέθηκε πως το τζίντζερ ήταν αποτελεσματικό στη μείωση του ζαχάρου στις μετρήσεις μετά την παρέμβαση. Ενώ το ζάχαρο στους ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν το εικονικό συμπλήρωμα παρέμεινε ανεπηρέαστο ή ελαφρώς αυξημένο.

Υπάρχουν και άλλες έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν τη δράση του τζίντζερ στο ζάχαρο του αίματος. Ωστόσο, ο τομέας αυτός είναι σχετικά πρόσφατος και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για πιο σίγουρα συμπεράσματα.

Άλλα οφέλη και ιδιότητες του τζίντζερ

Άλλα πιθανά οφέλη του τζίντζερ αποτελούν:

  • Βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος
  • Μείωση της χοληστερόλης του αίματος
  • Ανακούφιση από μυϊκό πόνο

Είναι «θαυματουργό» το τζίντζερ;

Με όλες τις ιδιότητες που φαίνεται να παρέχει, το τζίντζερ σίγουρα αξίζει τον τίτλο της «υπερ-τροφής» (superfood) τον οποίο πολλοί του δίνουν. Πολλές έρευνες συμφωνούν πως το τζίντζερ παρέχει αρκετά οφέλη στην υγεία.

Ωστόσο, όπως ανάφερα και πιο πάνω, είναι σημαντικό να θυμάστε μια βασική λεπτομέρεια: Στις περισσότερες από τις έρευνες (όχι όλες), χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα τζίντζερ, όχι ολόκληρη του η μορφή.

Η χρήση εκχυλίσματος θα καθιστούσε δυνατή την κατανάλωση εξαιρετικά μεγαλύτερης ποσότητας των δραστικών ουσιών του τζίντζερ. Ποσότητα η οποία θα ήταν ανέφικτο να καταναλωθεί από κάποιον με τη χρήση ολόκληρου του τρόφιμου.

Οπόταν, αν και το τζίντζερ όντως φαίνεται να παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλημα μπαχαρικά στον κόσμο, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας πως πολλά από αυτά τα οφέλη παρατηρούνται μόνο στο εκχύλισμα.

Ασχέτως όμως, το τζίντζερ είναι μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή και αξίζει την παρουσία του στο φαγητό σου. 

Βιβλιογραφία

  • Danwilai, K., Konmun, J., Sripanidkulchai, B. and Subongkot, S. (2017). Antioxidant activity of ginger extract as a daily supplement in cancer patients receiving adjuvant chemotherapy: a pilot study. Cancer Management and Research, [online] Volume 9, pp.11-18. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5293358/ [Accessed 3 Sep. 2019].
  • Liu, C., Kao, C., Tseng, Y., Lo, Y. and Chen, C. (2017). Ginger Phytochemicals Inhibit Cell Growth and Modulate Drug Resistance Factors in Docetaxel Resistant Prostate Cancer Cell. Molecules, [online] 22(9), p.1477. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28872603.
  • Pashaei-Asl, R., Pashaei-Asl, F., Mostafa Gharabaghi, P., Khodadadi, K., Ebrahimi, M., Ebrahimie, E. and Pashaiasl, M. (2017). The Inhibitory Effect of Ginger Extract on Ovarian Cancer Cell Line; Application of Systems Biology. Advanced Pharmaceutical Bulletin, [online] 7(2), pp.241-249. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527238/.
  • Ernst, E. and Pittler, M. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia, [online] 84(3), pp.367-371. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599.
  • Soltani, E., Jangjoo, A., Afzal Aghaei, M. and Dalili, A. (2018). Effects of preoperative administration of ginger (Zingiber officinale Roscoe) on postoperative nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomy. Journal of Traditional and Complementary Medicine, [online] 8(3), pp.387-390. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29992109.
  • Bameshki, A., Namaiee, M., Jangjoo, A., Dadgarmoghaddam, M., Eshaghi Ghalibaf, M., Ghorbanzadeh, A. and Sheybani, S. (2018). Effect of oral ginger on prevention of nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Electronic Physician, [online] 10(2), pp.6354-6362. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29629059.
  • Al-Nahain, A., Jahan, R. and Rahmatullah, M. (2014). Zingiber officinale: A Potential Plant against Rheumatoid Arthritis. Arthritis, [online] 2014, pp.1-8. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24982806.
  • Makhdoomi Arzati, M., Mohammadzadeh Honarvar, N., Saedisomeolia, A., Anvari, S., Effatpanah, M., Makhdoomi Arzati, R., Yekaninejad, M., Hashemi, R. and Djalali, M. (2017). The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, and Lipid Profiles in Patients with Type 2 Diabetes. International Journal of Endocrinology and Metabolism, [online] In Press(In Press). Available at: http://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/.
  • (2019). 11 Proven Health Benefits of Ginger. [online] Available at: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger [Accessed 3 Sep. 2019].
  • wikipedia.org. (2019). Ginger. [online] Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Ginger [Accessed 3 Sep. 2019].

Έχεις κουραστεί με τις δίαιτες;

διαιτολόγος Online

“Ακολουθείς ένα νέο πρόγραμμα ή δίαιτα, χάνεις κάποια κιλά, μετά από λίγο καιρό σταματάς και τα ξανά βάζεις πίσω” – Σε χαρακτηρίζει αυτό;

Αν ναι, τότε αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι απλά μια καινούργια δίαιτα! Πολλές δίαιτες δουλεύουν, αλλά όχι από μόνες τους για τους περισσότερους.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποιον που θα σε καθοδηγήσει στο να κτίσεις μόνιμες συνήθειες, έναν σωστό τρόπο σκέψης και σωστή νοοτροπία όσον αφορά τη διατροφή. Κάποιον που θα κτίσει μαζί σου ένα πλάνο το οποίο θα είναι βασισμένο στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

Άφησε με να σε βοηθήσω!