You are currently viewing Γιατί Ξανά Βάζεις το Βάρος που Έχασες – Προσωρινή vs. Μόνιμη Απώλεια Βάρους
Weight Loss Young Woman Worried Weight Diet Scales

Γιατί Ξανά Βάζεις το Βάρος που Έχασες – Προσωρινή vs. Μόνιμη Απώλεια Βάρους

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τί είναι αυτό που διαχωρίζει αυτούς που τα καταφέρνουν να χάσουν βάρος και να μην το ξανά βάλουν, με αυτούς που παγιδεύονται συνέχεια στον φαύλο κύκλο του να χάνουν βάρος και να το ξανά βάζουν μετά;

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις τί ακριβώς κάνουν διαφορετικά τα άτομα τα οποία καταφέρνουν να αλλάξουν μόνιμα το βάρος τους, από αυτά που βιώνουν συνέχεια αυξομειώσεις.

Συνήθως στις αναρτήσεις μου στην ιστοσελίδα μου, αναφέρομαι σε πιο επιστημονικά θέματα όσον αφορά τη διατροφή (π.χ. αν η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική ή αν επηρεάζει η διαιτητική χοληστερόλη την χοληστερόλη αίματος).  

Ωστόσο, αυτήν τη φορά, θέλω να επεκταθώ σε κάτι πιο προσωπικό το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την επιστημονική πλευρά τις διατροφής.

Που, παρ’ όλα αυτά όμως, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς όσον αφορά την επιτυχία κάποιου στη διατροφή και απώλεια βάρους.

Ο τομέας αυτός, είναι η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης.

Οτιδήποτε και να ακολουθήσεις στη ζωή, η νοοτροπία σου και ο τρόπος σκέψης σου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, θα σε καθοδηγήσουν στον σωστό ή τον λανθασμένο δρόμο.

Οπόταν, σε αυτό το άρθρο, θα συγκρίνουμε λανθασμένες και σωστές νοοτροπίες και τρόπους σκέψης, όσον αφορά τη διατροφή και την απώλεια βάρους.

Λανθασμένος τρόπος σκέψης: η δίαιτα είναι κάτι που «κάνεις»

Ένας από τους πιο κοινούς και λανθασμένους τρόπους σκέψης, είναι πως η δίαιτα είναι απλά μια διαδικασία την οποία κάνεις προσωρινά, για να πετύχεις έναν στόχο.

Σχεδόν όλα τα άτομα τα οποία παγιδεύονται στον φαύλο κύκλο της αυξομείωσης βάρους, μοιράζονται αυτήν τη νοοτροπία.

 

Το βασικό πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο σκέψης, είναι πως δημιουργεί εκ φύσεως το αίσθημα του προσωρινού.

Όταν λες στον εαυτό σου πως μια δίαιτα είναι απλά μια προσωρινή διαδικασία για να χάσεις βάρος, τότε τί γίνεται όταν σταματήσεις τη δίαιτα;

Αν είσαι όπως τους περισσότερους, θα ξανά βάλεις πίσω το βάρος που έχασες!

Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κτίσει ορισμένες διατροφικές και άλλες συνήθειες, οι οποίες του επιτρέπουν να διατηρεί μια υγιεινή ζωή ακόμα και αν δεν προσπαθεί να χάσει βάρος, είναι καταδικασμένος να αποτύχει με αυτό το σκεπτικό

Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από αυτό το σενάριο, είναι το άτομο να εντάσσεται σε μια διατροφή, να χάνει κάποια κιλά, να σταματά τη διατροφή, να βάζει πίσω τα κιλά που έχασε και ξανά από την αρχή.

 

Οπόταν, πως μπορείς να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο; Αλλάζοντας τη νοοτροπία σου προς τη διατροφή.

Σωστός τρόπος σκέψης: η δίαιτα είναι κάτι που «κτίζεις»

Το άτομο το οποίο θα πετύχει στην μόνιμη απώλεια βάρους, δε βλέπει τη διατροφή ως κάτι «προσωρινό» που απλά πρέπει να αντέξει για δύο-τρεις μήνες μέχρι να χάσει κάποια κιλά.

Αντίθετα, βλέπει τη διατροφή ως κάτι που κτίζεται σιγά-σιγά, μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο όπου του επιτρέπει να παραμείνει σε ένα υγιές βάρος επ’ αόριστόν. Δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Έχει πλήρη κατανόηση πως, για να παραμείνει υγιής και σε υγιή βάρος, η διατροφή του πρέπει να είναι μόνιμα υγιεινή, όχι για μόνο για δύο-τρεις μήνες. 

Λανθασμένη εστίαση: στα γρήγορα αποτελέσματα

Δυστυχώς, οι πλείστοι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, εστιάζονται απλά στο να δουν άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα. Ενισχύοντας περισσότερο το λανθασμένο σκεπτικό ότι η απώλεια βάρους είναι απλά κάτι που κάνεις μια φορά και τελειώνεις.

Σε αντίθεση με το σωστό σκεπτικό, το οποίο είναι πως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι κάτι το οποίο χρειάζεται μόνιμη υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

 

Υπάρχουν πολλές δίαιτες και προγράμματα οι οποίες υπόσχονται γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Πολλές από αυτές όντως τα παρέχουν (προσωρινά). Πιθανόν εσύ ο ίδιος ή η ίδια που διαβάζεις το συγκεκριμένο άρθρο, να έχεις ακολουθήσει μια από αυτές τις δίαιτες.

Μπορεί να αναρωτιέσαι: «είναι λάθος κάποιος να προσπαθεί να χάσει γρήγορα βάρος;». Υπάρχει κάποιος άγραφος νόμος ο οποίος καθορίζει πως είναι «παράνομο» να χάνει κάποιος γρήγορα κιλά;

 

Το πρόβλημα δεν τίθεται στην ίδια τη γρήγορη απώλεια βάρους. Το πρόβλημα είναι με το σκεπτικό που κουβαλούν οι άνθρωποι οι οποίοι εστιάζονται στην ταχεία απώλεια βάρους.

Γι’ αυτούς, η διατροφή είναι κάτι που κάνεις μια και έξω. Προσπαθούν να βρουν την πιο γρήγορη λύση, την οποία είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να φτάσουν στον στόχο τους γρήγορα και μετά, για αυτά τα άτομα, δε φαίνεται να έχει σημασία το τί θα ακολουθήσει.

Ωστόσο είναι ακριβώς το τί θα ακολουθήσει που είναι το πρόβλημα. Τα άτομα αυτά εστιάζονται τόσο πολύ στο να πετύχουν έναν ορισμένο στόχο, που δεν ασχολούνται καθόλου με το πως ή αν θα μπορούν αν διατηρηθούν σε αυτό το σημείο μετά.

Αυτό δημιουργεί το παγκόσμιο και εξαιρετικά κοινό πρόβλημα του να χάνει κάποιος το βάρος, να μη μπορεί να το διατηρήσει, να το ξανά βάζει και ξανά από την αρχή.

Πως μπορεί κάποιος να εμποδίσει τον εαυτό του από το να παγιδευτεί σε αυτόν τον κύκλο; Υιοθετώντας την πιο κάτω νοοτροπία.

Ορθή εστίαση: στα διατηρήσιμα αποτελέσματα

Τα άτομα τα οποία χάνουν το βάρος τους μόνιμα, εστιάζονται στη διατηρήσιμη απώλεια βάρους και αποτελέσματα, όχι στα γρήγορα.

Ξέρουν πως είναι καλύτερα να περιμένεις λίγο περισσότερο για να φτάσεις τον στόχο σου, αλλά να μπορείς να τον διατηρήσεις επ’ αορίστου.

 

Τα άτομα τα οποία εστιάζονται σε διατηρήσιμα αποτελέσματα, προσπαθούν να υιοθετήσουν μια διατροφή η οποία θα τους φέρει αποτελέσματα μεν, αλλά να τους βολεύει κιόλας με τον τρόπο ζωής τους. 

Πολλές φορές χρειάζεται να κτίσουν σιγά-σιγά συνήθειες, μέχρι η συνηθισμένη τους διατροφή, να φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο θα είναι επίσης αποτελεσματική για απώλεια βάρους και για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Με λίγα λόγια, παίρνουν τον χρόνο και κτίζουν τις βάσεις τους για μια πιο υγιεινή ζωή.

 

Αντίθετα, τα άτομα τα οποία εστιάζονται σε γρήγορα αποτελέσματα, αγνοούν εντελώς αυτό το κομμάτι και απλά ακολουθούν την πιο «γρήγορη», “express” ή «hot» διατροφή που υπάρχει στην αγορά, απλά για να χάσουν άμεσα τα κιλά τους.

 

Ο πιο εύκολος τρόπος να σκεφτείτε τη διαφορά των δύο είναι ο εξής:

Υπάρχουν δύο τύποι. Και οι δύο σκέφτονται να κτίσουν σπίτι πάνω σε απαλό και ανώμαλο έδαφος – χώμα. Ο πρώτος, παίρνει τον χρόνο του και τσιμεντώνει το χώμα, έτσι ώστε να έχει μια γερή και δυνατή βάση να κτίσει το σπίτι του. Η διαδικασία σίγουρα παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά όταν κτιστεί το σπίτι, υπάρχουν μηδαμινές πιθανότητες να καταρρεύσει.

Ο άλλος τύπος, αντίθετα, είναι ανυπόμονος και κτίζει βιαστικά το σπίτι του χωρίς να φτιάξει πρώτα τη βάση. Η διαδικασία είναι αρκετά πιο γρήγορη, αλλά το σπίτι είναι σχεδόν σίγουρο να καταρρεύσει σύντομα.

Λανθασμένη προσπάθεια: για ριζικές αλλαγές

Είναι πάντα αξιοσέβαστο και αξιοσημείωτο όταν ένας άνθρωπος θέλει να αλλάξει τον εαυτό του για το καλύτερο (π.χ. να κόψει το κάπνισμα, να αρχίσει να διαβάζει βιβλία ή να αλλάξει τη διατροφή του).

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν με τον λάθος τρόπο να αλλάξουν τη ζωή τους.

Προσπαθούν, δηλαδή, να αλλάξουν ριζικά και άμεσα από τη μία μέρα στην άλλη.

Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω του ενθουσιασμού και του έντονου συναισθήματος για αλλαγή τα οποία το άτομο αυτό βιώνει εκείνον τον καιρό.

Το πρόβλημα είναι, φυσικά, πως τα συναισθήματα αυτά δεν κρατούν για πάντα. Οπόταν όταν ο ενθουσιασμός μειωθεί, δεν υπάρχει πλέον κάτι το οποίο να κινεί το άτομο στο να διατηρήσει αυτήν την ριζική αλλαγή, εφόσον ακόμα είναι κάτι πολύ δύσκολο και ξένο για τον χρήστη, δεν έχει συνηθίσει ακόμα στη διαφορά.

Αναπόφευκτα, τότε, το άτομο θα επιστρέψει πίσω στις παλιές του συνήθειες, χωρίς τον ενθουσιασμό να τον παρακινεί να προχωρήσει.

 

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που σίγουρα πάρα πολλά άτομα έχουν αντιμετωπίσει, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένου και της διατροφής.

Ευτυχώς όμως, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή.

Ορθή προσπάθεια: για μικρές αλλαγές τη φορά

Η καλύτερη αντιμετώπιση στο πρόβλημα που αναφέραμε πιο πάνω, είναι να εστιάζεσαι σε μικρές αλλαγές τη φορά.

Για παράδειγμα, αν η διατροφή σου επί του παρόντος είναι γεμάτη junk food, γλυκά και αναψυκτικά, δε θα ήταν η καλύτερη ιδέα μια μέρα απλά να αποφασίσεις να τα κόψεις από τη ρίζα όλα.

Τα πάντα φαίνονται πιο εύκολα και ρόδινα από ότι είναι στην πραγματικότητα, όταν είμαστε επηρεασμένοι από ενθουσιασμό.

Αντίθετα, προσπάθησε να αντικαταστήσεις ένα γεύμα της ημέρας σου με κάτι πιο υγιεινό (π.χ. ένα φρούτο αντί ένα γλυκό). Όταν πλέον συνηθίσεις αυτήν την αλλαγή και δε χρειάζεται πλέον μεγάλη συνειδητή προσπάθεια να την εφαρμόζεις, τότε εστιάσου σε κάποια άλλη αλλαγή.

Ακολούθησε αυτήν την πρακτική για κάποιον καιρό και θα δεις πως ο ενθουσιασμός δε θα είναι απαραίτητος για να δημιουργήσεις μόνιμα αποτελέσματα. Εφόσον θα δίνεις στον εαυτό σου όσον χρόνο χρειάζεται για να συνηθίσει.

Η απώλεια βάρους δεν είναι ο τελικός στόχος

Αν θες να δεις πραγματικά μόνιμα αποτελέσματα, τότε σταμάτα να σκέφτεσαι την απώλεια βάρους ως τον τελικό και απόλυτο σου στόχο.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να εστιάζεσαι στην απώλεια βάρους και να είναι ένας από τους στόχους σου.

Ωστόσο, μη θεωρείς την απώλεια βάρους μέχρι ένα σημείο τον τελικό σου στόχο.

Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι το να κτίσεις μια υγιεινή διατροφή και να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες μόνιμα. Η απώλεια βάρους θα έρθει (για το μεγαλύτερο μέρος) ως φυσικό δευτερεύον αποτέλεσμα, όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Με το να εστιάζεσαι και να δεσμεύεσαι στη μόνιμη αλλαγή, εξασφαλίζεις πως δε θα κυλίσεις πίσω στις παλιές σου συνήθειες μόλις πετύχεις έναν ορισμένο στόχο στη ζυγαριά.

Έχεις κουραστεί με τις δίαιτες;

διαιτολόγος Online

“Ακολουθείς ένα νέο πρόγραμμα ή δίαιτα, χάνεις κάποια κιλά, μετά από λίγο καιρό σταματάς και τα ξανά βάζεις πίσω” – Σε χαρακτηρίζει αυτό;

Αν ναι, τότε αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι απλά μια καινούργια δίαιτα! Πολλές δίαιτες δουλεύουν, αλλά όχι από μόνες τους για τους περισσότερους.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποιον που θα σε καθοδηγήσει στο να κτίσεις μόνιμες συνήθειες, έναν σωστό τρόπο σκέψης και σωστή νοοτροπία όσον αφορά τη διατροφή. Κάποιον που θα κτίσει μαζί σου ένα πλάνο το οποίο θα είναι βασισμένο στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

Άφησε με να σε βοηθήσω!