You are currently viewing Πως να διώξεις την καούρα – Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις

Πως να διώξεις την καούρα – Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις

  • Post category:Υγεία

Η καούρα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βιώνουμε αίσθημα καύσου στο στομάχι, στήθος και κάποιες φορές στο μέσο της πλάτης. Είναι μια πολύ κοινή κατάσταση, για την οποία (δυστυχώς) είμαι καλά γνώστης.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να διώξουμε την καούρα και να την εμποδίσουμε από το να ξανάρθει.

Τί προκαλεί την καούρα

Η καούρα προκαλείται από τα στομαχικά υγρά όταν ξεφεύγουν από το στομάχι και εισχωρούν στον οισοφάγο πηγαίνοντας προς τα πάνω.

Υπό κανονικές συνθήκες, μια βαλβίδα – ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας, εμποδίζει τα γαστρικά υγρά του στομάχου από το να εισέλθουν στον οισοφάγο. Ωστόσο, για τον οποιοδήποτε λόγο, ο σφικτήρας αυτός δεν λειτουργεί πάντα όπως θα έπρεπε, αφήνοντας έτσι τα στομαχικά υγρά να περάσουν πίσω.

Το στομάχι είναι ειδικά προστατευμένο από τα γαστρικά υγρά μέσω ενός βλεννώδη τοιχώματος. Ο οισοφάγος όμως δεν είναι προστατευμένος και έτσι βιώνουμε το ανεπιθύμητο αίσθημα της καούρας όταν τα γαστρικά υγρά εισέρχονται στον οισοφάγο.

Δεν είναι εντελώς κατανοητό γιατί ο οισοφαγικός σφικτήρας δε κλείνει πάντα σωστά. Θεωρείται πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ορισμένα φάρμακα, κληρονομικότητα, η εξατομικευμένη ανατομία του κάθε ατόμου και άλλα.

Είναι η καούρα επικίνδυνη;

Η καούρα, όταν εμφανίζεται σπάνια και όχι συστηματικά, δεν θεωρείται παράγοντας ανησυχίας. Απλά είναι ενοχλητική.

Ωστόσο, καούρα η οποία εμφανίζεται συστηματικά είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (ΓΟΠΝ). Θεωρούμε πως ένα άτομο πάσχει από ΓΟΠΝ όταν βιώνει τουλάχιστον δύο επεισόδια ήπιας ή μέτριας καούρας την εβδομάδα ή ένα επεισόδιο έντονης καούρας την εβδομάδα.

Η ΓΟΠΝ, όταν παραμείνει ανεξέλεγκτη σε μακροχρόνιο πλαίσιο, μπορεί να προκαλέσει διάφορα σοβαρά προβλήματα στην υγεία όπως προβλήματα στην κατάποση λόγω τραυματισμού του οισοφάγου, έλκη και αυξημένο ρίσκο για καρκίνο του οισοφάγου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οποιοδήποτε άτομο πάσχει από καούρα συχνά και συστηματικά να έχει επαφή με τον γιατρό του.

Πως να διώξεις (ανακουφίσεις) άμεσα την καούρα

Δυστυχώς, η καλύτερη αντιμετώπιση της καούρας γίνεται μέσω της πρόληψης και όχι της θεραπείας, εφόσον δεν υπάρχουν πάρα πολλοί φυσικοί τρόποι να διώξουμε άμεσα την καούρα όταν εμφανιστεί. Υπάρχουν όμως κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Φαρμακευτική αγωγή

Μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διώξεις την καούρα γρήγορα είναι η φαρμακευτική αγωγή όπως τα αντιόξινα και αναστολείς υδρογόνου (H2). Αυτά τα φάρμακα είναι ελεύθερα χρήσης χωρίς την ανάγκη συνταγής. Ωστόσο, πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως αν πάσχει κάποιος συχνά από καούρα, πρέπει οπωσδήποτε να έχει επαφή με τον γιατρό του.

Σόδα με λίγο νερό

Η σόδα, λόγω του ότι είναι αλκαλική, μπορεί να βοηθήσει στο να διώξουμε την καούρα επειδή εξουδετερώνει την οξύτητα του στομαχικού οξέος. Χρησιμοποίησε αυτήν τη μέθοδο μόνο όταν χρειάζεται και όχι συχνά.

Συμπληρώματα γλυκόριζας

Η γλυκόριζα μπορεί να προστατεύει το τοίχωμα του οισοφάγου από τα γαστρικά υγρά, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση της καούρας.

Ωστόσο η γλυκόριζα ίσως αυξάνει την πίεση και μειώνει το κάλιο στο αίμα. Μπορεί επίσης να επιδράσει διάφορα φάρμακα. Οπότε επικοινωνούμε πάντα με τον γιατρό μας πριν καταναλώσουμε το συμπλήρωμα.

Μηλόξυδο σε νερό

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το δείχνουν, το να καταναλώνουμε μηλόξυδο διαλυμένο σε νερό ίσως αποτελεί τρόπο ανακούφισης από την καούρα.

Διάλυσε περίπου 1 κουτάλι του γλυκού με 1 κουτάλι της σούπας μηλόξυδο σε τουλάχιστον 250 ml νερού και κατανάλωσε το μετά το γεύμα σου.

Το να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα μη-διαλυμένου ξυδιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια και στον λαιμό.

Τσίχλες

Μια παλαιά έρευνα έδειξε πως τα άτομα που μασούσαν τσίχλα για ένα μισάωρο μετά το φαγητό τους είχαν μειωμένο αίσθημα καούρας.

Αν και τα δεδομένα δεν είναι ισχυρά, είναι μια μέθοδος η οποία είναι εύκολη να την ακολουθήσουμε.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Πολλές μη-επιστημονικές αναφορές ισχυρίζονται πως το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην καούρα. Για να το χρησιμοποιήσεις, μπορείς να προσθέτεις μικρή ποσότητα στα τσιγαρισμένα σου τρόφιμα ή να καταναλώνεις τσάι με τζίντζερ.

Πρόσθετε μόνο μικρή ποσότητα, εφόσον μεγάλη ποσότητα τζίντζερ μπορεί αντίθετα να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στην πέψη.

Πως να εμποδίσεις την καούρα

Όλη η μάχη γίνεται εδώ. Αν και το να διώξεις την καούρα όταν εμφανιστεί ίσως γίνεται σε μικρό βαθμό, μακράν η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη.

 

  • Κατανάλωνε μικρά-συχνά γεύματα και απέφευγε τα πολύ μεγάλα γεύματα
  • Απέφευγε πολλά λιπαρά στα γεύματα και όταν τρως λιπαρά, προτίμα να έρχονται από υγιεινές πηγές όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ψάρι
  • Απέφυγε να καταναλώνεις υγρά (ακόμα και νερό) μαζί με τα γεύματα
  • Μείωσε την ποσότητα καφέ που καταναλώνεις και προτίμα να μην τον πίνεις αμέσως μετά το γεύμα
  • Μείωσε ή απέφυγε το αλκοόλ
  • Αν έχεις αυξημένο βάρος, προσπάθησε να φτάσεις σε υγιές βάρος
  • Απέφυγε την κατάκλιση (να ξαπλώσεις) για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το γεύμα
  • Αν ξαπλώσεις και νιώθεις δυσφορία, το να γυρίσεις στο αριστερό πλευρό μπορεί να βοηθήσει
  • Το να σηκώσεις το κεφάλι σου και τον κορμό σου με την ανύψωση του κρεβατιού (αν είναι εφικτό) μπορεί επίσης να βοηθήσει
  • Απέφυγε τη σωματική δραστηριότητα αμέσως μετά το γεύμα
  • Απέφυγε τα στενά ρούχα και ζώνες
  • Απέφυγε το κάπνισμα όσο γίνεται
  • Προσπάθησε να ελέγχεις και να μειώσεις το άγχος και το στρες
  • Απέφυγε γενικά οποιοδήποτε τρόφιμο σου προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα

Κοινοί φταίχτες διατροφής

Πιο κάτω θα αναφέρουμε κάποια κοινά τρόφιμα τα οποία φαίνεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας σε πολλά άτομα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πως διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά άτομα, οπότε η λίστα αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί απόλυτη αλλά απλά ένα σημείο αναφοράς στο οποίο μπορείς να αναφερθείς αν προσπαθείς να βρεις τον φταίχτη για την καούρα που βιώνεις.

  • Καφές – μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφικτήρα
  • Αλκοόλ – μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφικτήρα
  • Ανθρακούχα ροφήματα – μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφικτήρα
  • Σοκολάτα – μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφικτήρα
  • Εσπεριδοειδή, ντομάτες και όξινα τρόφιμα – λόγω της αυξημένης οξύτητας τους
  • Πικάντικα και μπαχαρικά

Έχεις κουραστεί με τις δίαιτες;

διαιτολόγος Online

“Ακολουθείς ένα νέο πρόγραμμα ή δίαιτα, χάνεις κάποια κιλά, μετά από λίγο καιρό σταματάς και τα ξανά βάζεις πίσω” – Σε χαρακτηρίζει αυτό;

Αν ναι, τότε αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι απλά μια καινούργια δίαιτα! Πολλές δίαιτες δουλεύουν, αλλά όχι από μόνες τους για τους περισσότερους.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποιον που θα σε καθοδηγήσει στο να κτίσεις μόνιμες συνήθειες, έναν σωστό τρόπο σκέψης και σωστή νοοτροπία όσον αφορά τη διατροφή. Κάποιον που θα κτίσει μαζί σου ένα πλάνο το οποίο θα είναι βασισμένο στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

Άφησε με να σε βοηθήσω!