Συναισθηματική Προπόνηση

ψυχολογική προπόνηση

Συναισθηματική προπόνηση αφορά το να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου και τη νοοτροπία σου στο σημείο που χρειάζεσαι για να πετύχεις τους διατροφικούς σου στόχους. 

Περιλαμβάνει δηλαδή την επικέντρωση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να καλλιεργηθούν, έτσι ώστε να μπορείς στο τέλος να διατηρήσεις για πάντα μια υγιεινή ζωή. 

Γιατί χρειάζεσαι την συναισθηματική προπόνηση

Οι περισσότεροι δυστυχώς αγνοούν την ανάγκη να αναπτύξουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τρέχουν απευθείας στην μια δίαιτα ή στο ένα συμπλήρωμα. 

Ακόμα και αν δώσεις την καλύτερη δίαιτα, σε έναν ο οποίος δεν είναι έτοιμος να την ακολουθήσει, είναι άχρηστη

Πόσα άτομα ξέρεις, τα οποία ενώ γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τη διατροφή και την υγεία, ακόμα είναι δυσαρεστημένα με την σωματική τους εικόνα και την υγεία τους.

Στις πλείστες περιπτώσεις, όταν ένας άνθρωπος δεν καταφέρνει να πετύχει ένα στόχο μέσω διατροφής, δεν είναι πως δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι πως δεν μπορεί να διατηρήσει και να εφαρμόσει για καιρό αυτά που ξέρει. 

Αυτό είναι και το πρόβλημα που η συναισθηματική προπόνηση προσπαθεί να λύσει. 

Το να αρχίσεις να εκπαιδεύεσαι στη διατροφή και να αρχίσεις να εφαρμόζεις τις γνώσεις σου είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο εξίσου σημασία έχει να αναπτύσσεις παράλληλα και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να διατηρήσεις αυτές τις συνήθειες. 

Μπορώ να σε βοηθήσω και στις δύο διαδικασίες. Συνδυάζοντας την συναισθηματική προπόνηση με την συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση. 

Πως δουλεύει

Οποιαδήποτε προπόνηση έχει έναν κύριο στόχο και είναι σχεδιασμένη συγκεκριμένα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. 

Περιλαμβάνει αναγκαστικά την ενσωμάτωση προόδου καθώς και μεθόδους ανάλυσης της προόδου. Μπορεί να περιέχει επίσης διάφορους μικρότερους στόχους. 

Στη δική μας περίπτωση, η προπόνηση δεν είναι σωματική αλλά ψυχολογική και νοητική. Ο εγκέφαλος (και κατ’ επέκταση η νοοτροπία και οι σκέψεις μας) μπορούν να προπονηθούν όπως και έναν μυ. 

Συγκεκριμένα, τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που θα επικεντρωθούμε θα είναι η πειθαρχία, η αυτοπεποίθηση και θετικότητα, το ενδιαφέρον για τον μελλοντικό μας εαυτό και η μακροχρόνια σκέψη/υπομονή

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ζωτικής σημασίας να είναι καλλιεργημένα, αν θέλεις να πετύχεις στο να κτίσεις σωστές συνήθειες και να τις διατηρήσεις. 

Η προπόνηση αυτή γίνεται, σαφώς, σε συνδυασμό και παράλληλα με την συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση καθώς και με σωματικό έλεγχο (ανθρωπομετρήσεις) και σύνταξη προσωπικού διαιτολογίου (εφόσον χρειάζεται ή είναι επιθυμητό). 

Ο τρόπος που “προπονούνται” τα χαρακτηριστικά αυτά είναι μέσω “ασκήσεων” τις οποίες εσύ θα κάνεις στην καθημερινότητα σου. Είτε αυτές είναι φυσικές/σωματικές (π.χ. να στρώνεις το κρεβάτι σου) είτε αυτές είναι νοητικές (π.χ. να οραματίζεσαι τον μελλοντικό σου εαυτό).

 

Δομή

Η συναισθηματική προπόνηση δεν ακολουθεί κάποια βασική, θεμελιώδη δομή. Αντίθετα ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και ικανότητες του κάθε ατόμου.