You are currently viewing “Δίαιτα Express” – Δουλεύει;

“Δίαιτα Express” – Δουλεύει;

Μέχρι πρόσφατα δεν είχα ξανά ακούσει για την λεγόμενη “δίαιτα express”. Μια δίαιτα η οποία υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα (όπως όλες οι υπόλοιπες). 

Δουλεύει όντως όμως; Για να δούμε…

Τι είναι η δίαιτα express;

Όχι δεν είναι η δίαιτα που τρως στο τρένο (αν αναρωτιόσουν).

Μετά από αναζήτηση (και διορθώστε με αν κάνω λάθος), ανακάλυψα πως η δίαιτα express δεν είναι στην ουσία μια δίαιτα βασισμένη σε ένα πρότυπο ή χαρακτηριστικά (όπως π.χ. η δίαιτα Atkins ή η κετογονική δίαιτα). 

Αντίθετα είναι ένας τίτλος ο οποίος μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε δίαιτα η οποία στοχεύει σε γρήγορη απώλεια βάρους μέσω αρκετού περιορισμού. 

Στην ουσία μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα και τυπικά (αλλά όχι πάντα) παρουσιάζει αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης).  

Δουλεύει;

Επειδή η δίαιτα express δεν ακολουθεί στην ουσία ένα καθορισμένο πρότυπο και αντίθετα μπορεί να είναι οτιδήποτε, είναι αδύνατο να πει κάποιος με σιγουριά. 

Ο συνδυασμός αρκετού περιορισμού ενέργειας μαζί με αυξημένη πρωτεϊνική πρόσληψη δεν είναι κάτι καινούργιο. Bodybuilders και γενικά αθλητές αισθητικής εμφάνισης την χρησιμοποιούσαν για δεκαετίες με καλά αποτελέσματα. 

Όταν είσαι σε υποθερμιδική δίαιτα, ασχέτως αν έχει όνομα ή όχι, ειδικά με αυξημένη πρωτεΐνική πρόσληψη, θα δεις αποτέλεσμα. (Διάβασε το άρθρο μου, “πόση πρωτεΐνη στη γράμμωση;“, για να δεις γιατί είναι σημαντική η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά την απώλεια βάρους).

Αν αναζητήσεις την “δίαιτα express” στο διαδίκτυο, θα βρεις πολλά πρότυπα που χορηγούν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες. Αυτό σιγουρεύει πως, σχεδόν οποιοσδήποτε βρει την συγκεκριμένη δίαιτα, θα χάσει βάρος λόγω του ότι είναι τόσο χαμηλή σε θερμίδες. 

Αυτό προφανώς μπορεί να εμφανίσει προβλήματα… 

"Χάσε τόσα κιλά σε τόσες μέρες"

Κάτι που παρατήρησα αναζητώντας την δίαιτα express είναι ότι πολλές σου εγκυούνται ότι θα χάσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό κιλών σε ένα προκαθορισμένο αριθμό ημερών. 

Π.χ. χάσε 6 κιλά σε 6 ημέρες ή χάσε 3 κιλά σε 2 ημέρες.

Νομίζω είναι περιττό να αναφέρω πως κανένας δεν ξέρει πόσα κιλά θα χάσεις από μια συγκεκριμένη δίαιτα χωρίς να ξέρει το βάρος σου, το ύψος σου και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας σου, μεταξύ άλλων. Αυτοί οι αριθμοί είναι προφανώς αυθαίρετοι. 

Στο άρθρο μου για το πόσα κιλά μπορείς να χάσεις σε μια εβδομάδα, ανάφερα πως τα αυτά τα άτομα που χορηγούν τις δίαιτες μπορούν να σε “ξεγελάσουν νόμιμα” στο να νομίζεις πως ακολουθείς μια πολύ αποτελεσματική δίαιτα. 

Μπορούν εύκολα να εγγυούνται γρήγορη απώλεια βάρους σε μια εβδομάδα επειδή σχεδόν οποιαδήποτε δίαιτα θα προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους την πρώτη εβδομάδα, νοουμένου πως παρουσιάζει περιορισμό τροφής σε αποδεκτά επίπεδα. 

Η ραγδαία αυτή απώλεια προκαλείται από απώλεια υγρών και όχι λίπους και σαφώς σταματά γρήγορα. Αν ενδιαφέρεστε για το θέμα, διαβάστε το πιο πάνω άρθρο όπου το αναλύω περισσότερο σε βάθος! 

Η "δίαιτα express" δεν είναι διατηρήσιμη

Όπως ανάφερα πιο πάνω η δίαιτα express δεν είναι ένα συγκεκριμένο πρότυπο αλλά ένας τίτλος ο οποίος δίνεται σε δίαιτες που στοχεύουν κυρίως την ραγδαία, βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. 

Πολλά άτομα είναι επιφυλακτικά όταν ακούσουν την φράση “ραγδαία ή γρήγορη απώλεια βάρους”.

Δικαιολογημένα…

Καταρχάς η ραγδαία απώλεια βάρους είναι πάντα σύντομη και επιβραδύνεται όταν σταματήσει η απώλεια υγρών. 

Δεύτερο και πιο σημαντικό είναι πως σε έντονους περιορισμούς, τους οποίους οι περισσότερες έντονες δίαιτες παρουσιάζουν, ανταλλάσσεις την διατηρισημότητα για ταχύτητα

Μπορεί να δεις πιο γρήγορη απώλεια βάρους σε τέτοιες δίαιτες στην αρχή. Ωστόσο επειδή συνήθως είναι αρκετά περιοριστικές. δεν μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

Αυτό είναι κάτι που οι διαιτολόγοι και γενικά οι επαγγελματίες του τομέα έλεγαν χρόνια τώρα. 

Μακροπρόθεσμα, είναι καλύτερα να ακολουθείς μια πιο διατηρήσημη και σταθερή δίαιτα. 

Εγώ προσωπικά υποστηρίζω έντονα το να επικεντρώνεσαι στο να κτίζεις συνήθειες έναντι στο να χάνεις γρήγορα βάρος.

Ναι το να κτίσεις συνήθειες θέλει περισσότερο καιρό παρά το να ακολουθήσεις μια δίαιτα για 3 εβδομάδες. Ωστόσο όταν πλέον οι συνήθειες κολλήσουν, μπορεί να μείνουν για μια ζωή. 

Αυτό σημαίνει πως ΟΛΕΣ τις φορές που θα θέλεις να χάσεις βάρος στο μέλλον (επειδή το πιο πιθανό να θέλεις και άλλες), η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη, εφόσον οι “τεχνικές” είναι πλέον καθημερινότητα για εσένα. 

Δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου

Ομολογουμένως, αυτό δεν είναι πρόβλημα συγκεκριμένα με μια οποιαδήποτε δίαιτα express. αλλά πρόβλημα με δίαιτες που βρίσκεις στο διαδίκτυο γενικά. 

Ένα απλό πρότυπο προφανώς δεν μπορεί να είναι ιδανικό, ούτε καν κατάλληλο, για όλους. Αν είσαι ένας νεαρός άντρας 90 κιλών με ύψος 1,80, έχεις πολύ διαφορετικές ανάγκες από μια ηλικιωμένη 60 κιλών με ύψος 1,60

Για να το πολεμήσουν αυτό, πολλοί καταφεύγουν στο να συντάσσουν δίαιτες με αρκετά χαμηλές θερμίδες, για να σιγουρευτούν πως οι πλείστοι που θα ακολουθήσουν το πλάνο θα χάσουν κιλά. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει μια μέτρια και σταθερή απώλεια για κάποιους, ενώ πρόθυρα υποσιτισμού για άλλους…

Αν στοχεύεις να ακολουθήσεις δίαιτες στο διαδίκτυο, σιγουρεύσου πως παρακολουθείς ενεργά την επίδραση της και κάνε μεταβολές ανάλογα. Ποτέ μην ακολουθείς τυφλά μια τυχαία δίαιτα η οποία δεν φτιάχτηκε συγκεκριμένα για εσένα. 

Η καλύτερη επιλογή παραμένει να συνεργαστείς με επαγγελματία διαιτολόγο ή διατροφολόγο ή να αποκτήσεις τις γνώσεις που χρειάζεσαι εσύ ο ίδιος/ ή ίδια για να κρίνεις. 

Κλείνοντας

Αν θέλεις συγκεκριμένα να χάσεις γρήγορα βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα (χωρίς να σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μετά), τότε ναι, μια “δίαιτα express” ή οποιαδήποτε περιοριστική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει. 

Ωστόσο αν θέλεις αποτελέσματα που να σου μείνουν, καλύτερα να ακολουθήσεις μια πιο ήρεμη και αργή μέθοδο η οποία μπορεί να διατηρηθεί εξ’ αορίστου. Επίσης να επικεντρωθείς σε συνήθειες έναντι σε γρήγορες λύσεις (το λέω συνέχεια επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό).

Έχεις κουραστεί με τις δίαιτες;

διαιτολόγος Online

“Ακολουθείς ένα νέο πρόγραμμα ή δίαιτα, χάνεις κάποια κιλά, μετά από λίγο καιρό σταματάς και τα ξανά βάζεις πίσω” – Σε χαρακτηρίζει αυτό;

Αν ναι, τότε αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι απλά μια καινούργια δίαιτα! Πολλές δίαιτες δουλεύουν, αλλά όχι από μόνες τους για τους περισσότερους.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποιον που θα σε καθοδηγήσει στο να κτίσεις μόνιμες συνήθειες, έναν σωστό τρόπο σκέψης και σωστή νοοτροπία όσον αφορά τη διατροφή. Κάποιον που θα κτίσει μαζί σου ένα πλάνο το οποίο θα είναι βασισμένο στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

Άφησε με να σε βοηθήσω!